
Er komen steeds meer supplementen op de markt. Veel hebben een andere naam en andere beloftes. Veel van deze supplementen hebben fysiologisch niet de werking zoals je deze ervaart.
We noemen dit: het placebo effect.
Verder kan een supplement werken, maar is het vraag of jij daar ook echt gegrond behoefte aan hebt. Hier lees je over in de Blog: De rol van supplementen.
Hoe selecteer je (werkende) supplementen?
-
Geef niet zomaar de voorkeur aan mix-supplementen
Eerst en vooral ben ik voorzichtig met mix-supplementen. Hierbij wordt er vaak de hoeveelheid mg/ gram aangegeven van een dosering/capsule die je van de totale mix zou moeten nuttigen. Eveneens staan er achterop vaak niet de individuele producten. Ik zeg niet dat deze supplementen niet werken, maar ze doen vaak af aan de betrouwbaarheid.
Sommige stoffen hebben pas een merkbare werking bij bepaalde hoeveelheden die er mogelijk niet in zitten en meerdere van deze ‘mix-supplementen’ worden na enkele jaren terug uit de handel gehaald wegens niet voldoen aan de regels.
-
Bekijk in hoeverre dit supplement (van dit merk) een bewezen werking heeft
Er zit verschil tussen de kwaliteit van supplementen. Dit zie je ook al aan het prijsverschil.
Sommige supplementen zijn niet onafhankelijk getest. Andere supplementen zijn op dieren getest en hebben in de praktijk bij mensen nog weinig meerwaarde laten zien.
-
Goede supplementen geven niet altijd een grote impact
Alhoewel goede supplementen veel kunnen toevoegen, kan het ook zijn dat dit niet zo is. Denk bijvoorbeeld aan vitamine D wat helpt bij slaapproblemen. Maar dit terwijl je veel stress en een hoge ademhaling hebt en koffie (cafeïne dus) nuttigt voor het slapen gaan.
De impact van het supplement zal dan minimaal zijn.
Werking van placebo VS mindset
Supplementen die fysiologisch niet werken, kunnen wel degelijk effect hebben. Maar dit heeft te maken met hoe je er naar kijkt. Geloof je bijvoorbeeld in het product/ geloof je er niet in?
Het placebo effect
We denken dat het placebo effect iemand voor de gek houden is. Maar deze gedachte is niet juist.
In het onderzoek ‘open label placebo trials’ krijgen proefpersonen verpakkingen waar duidelijk placebo op vermeld staat. Er word ze ook verteld dat ze in de placebo groep zitten en dat wat ze krijgen geen werkende bestanddelen bevat. Daarbij vertellen ze dat het lichaam in staat is zichzelf te herstellen en dat placebo’s dat effect kunnen starten.
Wat blijkt nu..
Bij aandoeningen als PDS (prikkelbaar darm syndroom), migraine en depressie werkt een placebo vaak net zo goed. Sterker nog, vaak veel beter!
Het mindset effect
Hierbij gaat het om een keuze, in tegenstelling tot het placebo effect wat een soort manipulatie is. Het draait hier om het krijgen van nieuwe inzichten, die veranderen hoe je ergens tegen aan kijkt.
Het ontstaan van een andere denkwijze
Kim en Jan zijn een koppel. Kim leeft altijd super gezond, want vind haar gezondheid belangrijk. Jan geniet liever en eet heel bourgondisch wat hem de nodige extra kilo’s oplevert. Hij vind gezond leven een blok aan het been en ziet het als iets wat zijn leven zou beperken.
Jan ziet wel dat Kim de hele dag door veel energie heeft. Ook krijgt ze de hele dag door complimentjes over haar uitstraling en figuur. Kim heeft nooit klachten en Jan steeds meer zoals een hoge bloeddruk, hoge ademhaling, onrustige nachten, enzovoort.
Na een tijdje begint hij zich hier zorgen over te maken, gaat naar de dokter en deze verteld hem dat hij gezonder moet gaan leven. Anders gaat hij op termijn de kans op hart- en vaatziektes vergroten.
Hij begint daardoor toch open te staan voor een gezondere levensstijl, krijgt meer energie, slaapt beter en voelt zich in het algemeen fitter. Hij komt er zelfs achter dat hij ook op deze levenswijze gewoon kan blijven genieten.
Deze nieuwe mindset groeit vanzelf uit tot een automatisme, omdat Jan nu ook de voordelen ervan ervaart. Voor Jan is de meerwaarde van gezond leven nu ook een overtuiging geworden.
Hoe werkt dit in de praktijk bij supplementen?
Dit kan hetzelfde werken met een energiedrankje waar anderen helemaal gek door lopen te doen, omdat degene naar wie ze opkijken dit ook doet en hier plezier door heeft. Het niet werkende energiedrankje kan dan opeens toch een bepaalde vorm van werking hebben. Weliswaar niet fysiologisch door de stoffen die er in zitten.
Interesse in Personal Training of coaching? Kijk dan hier